Rots en Water

 

 

 

 

HET LAATSTE NIEUWS :

 

Hélène van de Vijver en Hanna Kok geven Ontdek je Kracht trainingen in de regio Súdwest-Fryslân.

Voor informatie en aanmelden voor de "Ontdek je Kracht" training kunt u mailen via de button op de contactpagina of op onze website www.weerbaarheidcentrumfriesland.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korte video impressie van Rots en Water en de flyer van de traingen

vanaf januari 2018 in de regio Súdwest-Fryslân.

(bij weergave op uw mobiele telefoon : graag naar beneden scrollen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties van kinderen en ouders uit onze eerdere trainingen:

"Ik kom meer voor mezelf op", "ik durf nu iets te vragen aan de juf", "ik kan nu veel beter tegen mijn verlies", "minder boos worden", "ik ben rustig in mijn buik en in mijn hoofd", "beter concentreren, meer zelfbeheersing", "minder stress voor een toets", "eigen mening hebben", "opkomen naar broer", "meer zelfvertrouwen", "beter voor zichzelf opkomen met voetbal", "mijn kind is evenwichtiger geworden".

 

 

ONTDEK JE KRACHT !

 

DE "ONTDEK JE KRACHT" training bestaat uit een combinatie van Rots en Water methodieken, krachtige technieken uit de dramatherapie en de kindercoaching :

 

Dé psycho-fysieke training van klein tot groot voor een positief zelfbeeld, geloof in jezelf, weerbaarheid, zelfbeheersing, moed, kracht, vertrouwen in jezelf en anderen en samenwerken.

 

In de training ervaren deelnemers spelenderwijs met leuke, intensieve, verrassende en sportieve oefeningen hoe je zelfverzekerder wordt, dat je echt wel tegen een stootje kan, en hoe je beter om kan gaan met elkaar. Deelnemers leren te vertrouwen op hun lijf, leren de balans vinden, en ervaren wat er gebeurt als je veel te rotsig of veel te waterig bent. De woorden Rots en Water helpen de communicatie in sociale situaties begrijpen.

 

Ik ben tevens gecertificeerd Rots en Water trainer voor kinderen met autisme spectrum stoornissen (ASS) die regulier basis-onderwijs volgen. Deze kinderen hebben moeite met sociale spelregels en worden significant vaker geplaagd en gepest en weten vaak niet hoe hiermee om te gaan. Voor deze kinderen is een gespecialiseerde Rots en Water training zeer geschikt. Deze gespecialiseerde training geef ik in kleine groepjes van maximaal 4 kinderen.

Vraag gerust naar de mogelijkheden.

 

Informatie over oefeningen en filmpjes van oefeningen en spellen kunt u vinden op onze website www.weerbaarheidcentrumfriesland.nl

Veel lees en kijkplezier!

 

 

 

 

 

Voorbeelden en een oefening :

 

Doe jij vaak te “rotsig” ? Dan doe je erg bazig of je bent het vaak oneens met anderen. Soms pest je zelfs anderen. En dan lijkt het allemaal wel stoer maar het voelt niet fijn. Of doe jij vaak te “waterig” ? Dan doe je altijd maar wat anderen willen of durf je niet je eigen mening te volgen en weet je niet goed om te gaan met pesters.

 

Inmiddels is de Rots en Water training wereldwijd uitgegroeid tot de meest succesvolle, wetenschappelijk onderbouwde, sociale en fysieke competentie training voor alle leeftijden. De training is ontwikkeld door Freerk Ykema, en daar mogen we als Nederland en meer in het bijzonder als Friesland, heelk trot op zijn.

Vanuit zelfbescherming is het nuttig om “nee te kunnen zeggen” en je grenzen te kunnen bewaken, maar dan wel op een sociaal acceptabele wijze. Juist in een tijd waarin we te maken hebben met een hoge werk- of groepsdruk in een 24uurs bereikbaarheid met mail/sms en whats-app. Het is een tijd van groepsdruk en pesten via social media. Ben je onzeker en wil je er daarom bij horen?

Dan ben je kwetsbaar!

Het is een tijd met een record aantal echtscheidingen, korte lontjes en burn-out. Het Rots en Water programma kan behulpzaam zijn in je rustig en zeker te voelen en stelt je in staat echt eigen keuzes te maken. De rode draad in de training is de driehoek lichaamsbewustzijn-emotioneel bewustzijn-zelfbewustzijn en vanuit die basis leer je je staande te houden, en jezelf te beheersen door je eigen energie een goede richting te geven.

 

Veel achtergrondinformatie is te vinden op de officiële website van Rots en Water : www.rotsenwater.nl. Daar is ook de volledige documentaire te zien over

de ontstaanswijze en de vormgeving van het Rots en Water programma (duurt ongeveer 50 minuten).

De onderstaande oefening toont het effect aan van een hoge ademhaling (iedereen welbekend als er iets heel spannends te gebeuren staat) tegenover een lage buikademhaling (je voelt je rustig en sterk).

Haal maar eens hoog adem (net doen alsof je zenuwachtig bent) en laat terwijl je zo bent iemand je optillen (die persoon is ongeveer even groot en staat achter je. Hij/zij doet de armen om jouw armen heen net iets boven jouw ellebogen, vouwt de handen samen voor je buik en tilt je op).

… hoe voelt dat voor jou? Hoe voelt dat voor de optiller?

Nu mag je je nog eens laten optillen maar nu zorg je ervoor dat je eerst rustig en diep uitademt, je zakt ietsje door je knieën (maar blijft wel goed recht staan). Tegelijkertijd met uitademen span je je buikspieren terwijl je rustig blijft in en uitademen. Het helpt vaak als je met je armen net doet alsof je een surfplank onder water duwt terwijl je uitademt.

Laat je nu optillen.

….hoe voelt dit nu voor jou? En hoe voelt dit nu voor de optiller?

 

Als je dit verschil eenmaal ervaren hebt vergeet je dit nooit weer en weet je voor altijd wat stevig staan is! Hoe meer je ermee oefent, hoe beter je het kan toepassen.

Handig bij spreekbeurten, een toets of presentatie op je werk of andere spannende situaties. Rust in je buik, is rust in je hoofd.

 

Veel plezier!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright K2C, 2011

 

 

 

 

Dat gun je elk kind !